Naujienlaiškis
CYBERSECURITY & INNOVATIVE INFRASTRUCTURE Value added distribution
Naujienos

Kibernetinio saugumo tendencijos 2024 m.

Startuojant 2024 m., teisingas metas pabandyti pabūti „orakulais“ ir pažvelgti į kibernetinio saugumo iššūkius tiek globaliai, tiek mūsų Baltijos regione.

Apžvelgę kibernetinio saugumo industrijos bei mūsų atstovaujamų technologijų atstovų įžvalgas bei pridėję tai, ką girdime iš mūsų rinkų, pateikiame savo perspektyvą (ne prioriteto tvarka):

Išpirkos reikalaujančių programų atgimimas: Nuolatinė išpirkos reikalaujančios programinės įrangos grėsmė toliau didėja visame pasaulyje. Kibernetiniai nusikaltėliai, kurių taktika tobulėja, taikosi į įvairių sektorių subjektus, reikalaudami didesnių išpirkų.

Debesijos saugumo problemos: Dėl vis didesnės priklausomybės nuo debesijos paslaugų visame pasaulyje atsiranda potencialių pažeidžiamumų. Šios technologijos naudotojams labai svarbu užtikrinti patikimas konfigūracijas ir prieigos kontrolę, kad apsisaugoti nuo duomenų atskleidimo.

Kibernetinės atakos, pasitelkiant dirbtinį intelektą (DI): Dirbtinio intelekto integracija į kibernetines grėsmes kels vis daugiau problemų. Svarbu pabrėžti, jog abi pusės („blogiečiai“ ir „geriečiai“) integruoja šiuos įrankius atitinkamai puolimui ar gynybai.

„Deepfake“: Plintanti „deepfake“ technologija kelia pavojų tiek asmenims, tiek organizacijoms, tiek geopolitiniame kontekste. Baltijos šalyse informuotumas ir priemonės prieš manipuliavimą garso ir vaizdo turiniu ypatingai svarbu kovojant su dezinformacijos kampanijomis.

Tiekimo grandinės atakos: Pasaulyje tiekimo grandinės atakos tebėra didelė grėsmė. Natūralu, jog Baltijos valstybėms, aktyviai dalyvaujančioms tarptautinėje rinkoje, būtina užtikrinti tiekimo grandinių saugumą.

Be šių pasaulinių tendencijų, Baltijos valstybės susiduria su specifiniais iššūkiais, todėl labai svarbu stiprinti šio regiono bendradarbiavimo pastangas, dalintis informacija, kad efektyviau didinti regioninį kibernetinio saugumo atsparumą tiek pasaulinėms, tiek vietinėms grėsmėms.

Atskiro dėmesio turi susilaukti ypatingos svarbos infrastruktūros apsauga, nepamirštant nuolatinės rizikos vertinimo, auditų ir reikiamų apsaugos priemonių diegimo.

Ne ką mažiau svarbu investicijos į kvalifikuotą kibernetinio saugumo darbo jėgą. Šis galvosūkis aktualus ir globaliai, tačiau mums išskirtinai tai svarbu dėl geopolitinės padėties, todėl reikia aktyviai ugdyti kibernetinio saugumo specialistus ir jei tai sėkmingai pavyks, kodėl kibernetinio saugumo paslaugos negalėtų tapti sėkmingu eksportu pavyzdžiu?

O apibendrinant paliksime pamąstymui – kokią įtaką turės 2024-asi metais įgyvendinama į nacionalinę teisę „tinklų ir informacinių sistemų direktyva 2“ („TIS2“ arba geriau žinoma „NIS2“ trumpiniu) tiek atliepiant aukščiau išvardintas rizikas, tiek didinant bendrą Baltijos valstybių kibernetinį atsparumą.

Saugių 2024-ųjų!

Pagarbiai,
Paulius, Hermitage Solutions Baltics vadovas

 

Hermitage Solutions | 2024m. Sausio 5d.